Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Schabowe faworki

Schabowe faworki

Typowy schabowy, jednakże podany zupełnie inaczej.

Składniki

  • 300g schabu
  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • 100g bułki tartej
  • 300g fasoli szparagowej
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Martyna Pawlak

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Ugotuj fasolę we wrzącej osolonej wodzie, następnie ją odcedź.

Krok 3

Umyty i oczyszczony schab podziel na 3 równe kotlety. Rozbij kotlety na grubości ok. 0,5cm.

Krok 4

Przypraw solą i pieprzem, natnij na środku. Następnie przełóż jedną końcówkę przez środek i uformuj faworka.

Krok 5

Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskasz złoty kolor. Podaj z fasolą. Można podawać również z ziemniakami lub kaszą.