Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby średni

Pleśniowy drób

Pleśniowy drób

Piersi z kurczaka wcale nie musimy tylko panierować i smażyć. Można ją upiec, a żeby była smaczniejsza, to jeszcze nadziać.

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 0,5szt. brokuł
  • 150g kaszy jęczmiennej
  • 100g ser gorgonzola
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Paulina Jakimiec

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Umytą i oczyszczoną pierś delikatnie natnij wzdłuż. Do środka włóż ser pleśniowy.

Krok 3

Nacięcie zabezpiecz wykałaczkami. Pierś przypraw solą i pieprzem.

Krok 4

Pierś włóż do nagrzanego pieca do 180ºC i piecz przez ok. 30min.

Krok 5

Brokuł ugotuj do miękkości, następnie zmiksuj go i podaj w formie purre. Do takiego zestawu pasuje kasza ugotowana na sypko.