Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby łatwy

Zabielany rosół

Zabielany rosół

Rosół zabielany może i jest łamaniem tradycji, ale smak takiej zupy może zaskoczyć.

Składniki

  • 2 ćwiartki tylne z kurczaka,
  • 200g włoszczyzny (bez kapusty),
  • 150g makaronu nitki,
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • 50ml śmietany 18%,
  • sól, pieprz do smaku.

Autor

Paulina Rosa

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

 Do zimnej wody włóż podzielone na pół ćwiartki tylne. Gotuj do miękkości.

Krok 3

Do wywaru mięsnego dodaj włoszczyznę pokrojoną w paski. Całość gotuj przez ok. 1 godzinę.

Krok 4

Po godzinie wyjmij ćwiartki tylne i warzywa z wywaru. Oskub kości z mięsa i pokrój je na kawałki wielkości ok. 2cm.

Krok 5

Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietanę. Przypraw solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wyłóż warzywa, mięso, ugotowany makaron oraz natkę pietruszki. Natomiast do sosjerki nalej zupy.