Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Gotowane kuleczki z koperkowym smakiem

Gotowane kuleczki z koperkowym smakiem

Znany i lubiany przez wszystkich obiad – pulpety w sosie koperkowym, które można podawać z kaszą lub ziemniakami, ale podane tylko z surówką z ogórka smakują wyśmienicie.

Składniki

  • 300g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 szt. koperek,
  • 150g kaszy,
  • 50g mąki pszennej lub kukurydzianej,
  • 150g ogórka konserwowego,
  • 20g cebuli,
  • 100g jabłka,
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Karol Piotrowicz

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj jajko, przyprawy. Wyrób całość na jednolitą masę. Odstaw na ok. 20 minut, żeby składniki się „przeżarły”.

Krok 3

Zagotuj 500ml wody z dodatkiem soli. Uformuj kuleczki o średnicy ok. 5cm. Wkładaj ostrożnie kulki do wrzącej wody. Gotuj od momentu wypłynięcia pulpetów przez 10 minut na małym ogniu. Wyjmij pulpety na osobny talerz. Do wywaru po pulpetach dodaj koperek. Z mąki i wody zrób zawiesinę (wymieszaj) i dodaj do wywaru. Całość gotuj, aż się zagęści. Po zagotowaniu przypraw solą i pieprzem. Włóż pulpety do sosu.

Krok 4

Ugotuj kaszę na sypko. Wyłóż na talerz, polej sosem i połóż na nią pulpety.

Krok 5

Ogórek konserwowy, jabłko i cebulę pokrój w drobną kostkę. Całość wymieszaj. Przypraw do smaku i podaj z pulpetami.