Kuchnia Księcia Warcisława
30 min 3 osoby łatwy

Jajeczna strawa

Jajeczna strawa

Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze. Dzisiaj prezentujemy prostą i wysokobiałkową potrawę z jaj.

Składniki

  • 4 jaja
  • 1 łyżka majonezu/jogurtu naturalnego
  • 1 pomidor
  • szczypiorek do smaku
  • 3 kromki chleba razowego
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Paulina Jakimiec

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Ugotuj jaja na twardo i ostudź je w zimnej wodzie.

Krok 3

 Na suchej i rozgrzanej patelni połóż kromki chleba. Smaż je do uzyskania lekko twardej skórki.

Krok 4

Rozgnieć jaja widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.

Krok 5

Do jaj dodaj drobno pokrojony, szczypiorek, majonez lub jogurt. Przypraw solą i pieprzem, całość wymieszaj. Ułóż na kromce chleba i posyp pokrojonym w kostkę pomidorem.