Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby łatwy

Ziarna zbożowe z ziemniakiem w polewce

Ziarna zbożowe z ziemniakiem w polewce

Kasza od wielu wieków była w Polsce jednym z podstawowych dań serwowanych u szlachty, jak i u chłopów. Jest ona zaliczana do grupy najzdrowszych kasz, a także wykazuje prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu.

Składniki

  • 900ml wywaru drobiowego
  • 100g boczku
  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 100g ziemniaków
  • natka pietruszki
  • 50ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Karol Piotrowicz

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

 Na rozgrzanej patelni usmaż boczek.

Krok 3

Do wywaru dodaj ziemniaki i gotuj przez ok. 10 minut.

Krok 4

Dodaj kaszę do gotujących się ziemniaków. Gotuj wszystko do miękkości kaszy i ziemniaków.

Krok 5

Pod koniec gotowania dodaj usmażony boczek. Przypraw solą i pieprzem oraz udekoruj natką pietruszki.