Kuchnia Księcia Warcisława
50 min 3 osoby średni

Rybka na ziemniaczanej poduszeczce

Rybka na ziemniaczanej poduszeczce

Nie ma świątecznego stołu bez ryby, dlatego polecamy dorsza według tego przepisu. Jest naprawdę pyszny!

Składniki

  • 450g filetów z dorsza
  • 400g kapusty kiszonej
  • 100g cebuli
  • 10ml oleju
  • 600g ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Autor

Aleksandra Chojnacka

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Przypraw filety solą, pieprzem oraz majerankiem. Odstaw na ok. 20 minut, aby ryba nabrała smaku przypraw.

Krok 3

Usmaż rybę na rozgrzanym tłuszczu, ale przed samym wydaniem, aby ryba nie była sucha.

Krok 4

Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie. Zrób pure (może być z dodatkiem masła lub mleka). Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz, na ziemniaki połóż rybę

Krok 5

Przygotuj surówkę z kapusty kiszonej, cebuli i oleju. Jeżeli kapusta będzie zbyt kwaśna dodaj trochę cukru. Podaj na osobnym talerzyku, aby nie ochłodzić ciepłych dodatków.