Kuchnia Księcia Warcisława

Składniki na 0,5kg ciasta

0,25kg mąki pszennej typ 500

0,25kg margaryny twardej

0,125ml wody

Łyżeczka soli

Łyżeczka octu

  1. Sól wymieszaj z octem i wodą, dodaj do przesianej mąki. Wyrób ciasto. Odstaw na 5 minut. Natnij ciasto na 4 kawałki, tworząc „uszy”, które należy rozwałkować (grubość uszu powinna być 4 x mniejsza niż środka).

  2. Na środka połóż margarynę, przykryj dokładnie uszami. Zgnieć.

  3. Rozwałkuj ciasto. Nie może się przerwać.

  4. Złóż boki do środka i złóż na pół. Schłodź przez min. 30min.

Czynności 3, 4 i 5 powtórz 3 krotnie.

Z tak przyrządzonego ciasta można wykonać wyroby drobne (ciastka na słodko i słono), wyroby większe (spody i ciasta) lub dzbanuszki do vole vent i dania zasadniczego (wycinamy trzy okręgi, z dwóch wycinamy środek. Układamy jeden na drugim – spód okrąg w całości. Pieczemy przez ok. 30 min w temp. 1900C ).