Kuchnia Księcia Warcisława

Składniki:
1 l przegotowanej i ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej (żurkowej typ 1200 lub wyższego)

2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób wykonania:

  1. Do miski najlepiej ceramicznej wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz ewentualni piętkę chleba.

  2. Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze. Odstawiamy go na tydzień dni w ciepłe miejsce. Codziennie dodając po łyżce mąki i wody. Musi się zakisić. 3.

  3. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.