Kuchnia Księcia Warcisława

Ciasto drożdżowe :

Ciasto drożdżowe można przygotować dwoma metodami:

  1. metodą bezpośrednią (bezrozczynową, jednofazową)

- przesiej mąkę

- podziel płyn (wodę, mleko) na 4 części:

1. rozpuść cukier

2. rozpuść sól

3. rozpuść drożdże

4. do opłukania pojemników

- dodaj wszystko do mąki

- wymieszaj

- rozpuść margarynę

- ostudź margarynę do temperatury ok. 35 – 40oC

- dodaj margarynę do ciasta

- wymieszaj całość

- odstaw do wyrośnięcia

- podziel na części

- odstaw do wyrośnięcia

- uformuj

- upiecz

  1. metodą pośrednią (rozczynową, jednofazową)

- sporządź rozczyn:

1. do płynu dodaj całość drożdży, część mąki, ewentualny dodatek cukru

2. wymieszaj

3. przykryj czystą ściereczką

4. odstaw do wyrośnięcia

- przesiej mąkę

- podziel płyn (wodę, mleko) na 3 części:

1. rozpuść cukier

2. rozpuść sól

4. do opłukania pojemników

- dodaj wszystko do mąki

- wymieszaj

- rozpuść margarynę

- ostudź margarynę do temperatury ok. 35 – 40oC

- dodaj margarynę do ciasta

- wymieszaj całość

- odstaw do wyrośnięcia

- podziel na części

- odstaw do wyrośnięcia

- uformuj

- upiecz