Kuchnia Księcia Warcisława

Karmel jest dodatkiem, barwnikiem, powstałym w procesie karmelizacji cukru, czyli ciemnieniu cukru pod wpływem wysokiej temperatury.

Przygotowanie karmelu:

Sposób I

  1. Na patelni wsyp ok. 0,5 szklanki cukru dodaj 0,5 szklanki wody.

  2. Rozpuść cukier zanim syrop zacznie wrzeć.

  3. Zmniejsz ogień.

  4. Gotuj , aż całość zrobi się gęsta i lepka oraz zmieni się barwa od jasno kremowej do brązowej.

Uwaga!

Jeżeli cukier będziemy podgrzewać powyżej 2200C lub przedłużymy czas rozpuszczania cukru, spowodujemy, że karmel będzie gorzki z posmakiem spalenizny.

Sposób II

  1. Posypujemy cukier na wyrób wcześniej przygotowany.

  2. Przypalamy specjalnym palnikiem dostępnym w sklepach z akcesoriami gastronomicznymi.