Kuchnia Księcia Warcisława

Pod tą marką może być sprzedawanych pięć różnych miodów: wrzosowy,  gryczany, rzepakowy, lipowy i wielokwiatowy, pochodzących z pasiek leżących na terenie czterech gmin na Pojezierzu Drawskim: Czaplinka, Wierzchowa, Barwic i Bornego Sulinowa oraz Nadleśnictwa Borne Sulinowo. Drahim to pierwotna nazwa miejscowości Stare Drawsko, a tutejsze pszczelarstwo ma kilkuwiekową tradycję.  Producenci miodów drahimskich stosują jednakowy wzór etykiet i jednakowe opakowania. Swoją specyfikę miody te zawdzięczają warunkom klimatycznym i glebowym, sprzyjającym występowaniu charakterystycznych dla tego regionu roślin (lipa, gryka, rzepak czy ogromne połacie wrzosowisk oraz różnorodna roślinność leśna i łąkowa), będących cennym pożytkiem dla pszczół.

 Został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w czerwcu 2011 r. W 2007 r. miód drahimski otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, a na Listę Produktów Tradycjnych został wpisany w 2006 r. (http://produkty-tradycyjne.pl). Produkty, które są wpisane na listę produktów tradycyjnych cieszą się co najmniej 50 letnia tradycją wytwarzania.

Jest to miód, którego smak wpływa na każdą potrawę, podnosząc jej waloru, słodycz. Można go stosować do owoców, warzyw, jak również mięsa czy ryb.

Żeby miód na się szybko nie zepsuł nie można używać tej samej łyżki do nakładania miodu i mieszania potraw, nie wolno wyjadać palcem, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Patok – miód o konsystencji płynnej

Krupiec – miód o konsystencji stałej.