Gdzie najlepsze w Polsce danie kuchni greckiej? W Szczecinku

Anna Gliszczyńska, 2013-03-21 10:52:52

Gdzie najlepsze w Polsce danie kuchni greckiej? W Szczecinku
Paweł Kubera, szef kuchni Hotelu Zieliński, zwyciężył w VIII Festiwal Kuchni Greckiej w Warszawie. W finale jego danie okazało się najlepsze wśród propozycji 12 kucharzy. 
 
Festiwal Kuchni Greckiej jest cyklicznym wydarzeniem, którego celem jest propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów. Jest również znakomitą okazją do poznania nowych talentów gastronomicznych. 
 
Zadaniem uczestników było przygotowanie dania z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów, takich jak: ser Feta Theofilos, oliwa z oliwek Extra Virgin Theofilos, makaron Orzo Medium Helios, ciasto Fillo Kanaki. Tematem przewodnim Festiwalu była polędwica jagnięca.
 
Konkurs odbył się podczas XVII Międzynarodowych Targów Gastronomicznych w Warszawie. 

Paweł Kubera zwyciężył daniem: Polędwiczki jagnięce w kruszonce ziołowo-serowej asyście sponatopita i faszerowanego liścia winogrona,musem z pieczonej papryki i czosnku.

Lista uczestników finału VIII Festiwalu Kuchni Greckiej
1. Grzegorz Bąk, Hotel Amabasadorski - Rzeszów
2. Sylwia Bukała, NCS Stadion Narodowy Sodexo Polska – Warszawa
3. Karol Fobke, Viilla Sedan – Sopot
4. Tobiasz Herman, Restauracja "Pod Papugami" – Wrocław
5. Dominik Kloc, Dworek New Restaurant – Bielsko-Biała
6. Paweł Kubera, Hotel Zieliński – Szczecinek
7. Michał Kuduk, Hotel Grand Sal – Wieliczka
8. Artur Lenczewski, Hotel "Pięć Dębów" – Supraśl
9. Marcin Majkowski, Restauracja Repubblica Italiana – Warszawa
10. Mariusz Roch, Hotel Verde Montana – Kudowa-Zdrój
11. Piotr Sarna, Karczma Jana – Olsztyn
12. Maciej Undziakiewicz, Zamek Dubiecko – Dubiecko

Jury techniczne VIII Festiwalu Kuchni Greckiej 
Jarosław Walczyk (Przewodniczący, Sekretarz Fundacji Klubu Szefów Kuchni)
Miltos Karoubas – Prezes Chef’s Club – Grecja
Spiros Dosis - Członek Chef’s Club – Grecja
Kurt Scheller – Akademia Kurta Schellera
Marcin Budynek - Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
Giancarlo Russo – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
Joseph Seeletso – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni 

Komentarze

aaaagvata: brawo Szczecinek

2013-03-21 11:52:32

Martyna: Gratulacje! ;)

2013-03-21 17:14:27

kinia: super, gratulacje!!!

2013-03-21 18:43:37

Dodaj komentarz

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?
Zapytaj o ofertę