Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Polska słynie z pierogów, a my, w naszej kuchni, prezentujemy je w świątecznej formie - z kapustą i grzybami.

Składniki

  • 400g kapusty kiszonej
  • 200g pieczarek
  • 100g cebuli
  • 500g mąki do ciasta
  • 200g mąki do posypania
  • 250ml ciepłej wody
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Aleksandra Chojnacka

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Do wrzącej i osolonej wody włóż kapustę. Gotuj do miękkości bez przykrycia. Ostudź, przepuść przez maszynkę lub drobno pokrój.

Krok 3

Pokrojone pieczarki w plastry i cebulę w piórka usmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj do kapusty, przypraw solą i pieprzem.

Krok 4

Na stolnicę przesyp przez sito mąkę, dodaj szczyptę soli, wodę, można dodać jajko i olej. Całość zarób długim nożem, a następnie wyrób ciasto ręcznie przez ok. 10 minut. Odstaw ciasto na ok. 5 minut - przykryj je czystą ściereczką.   

Krok 5

Rozwałkuj ciasto do grubości ok. 2mm. Wytnij okrągłe kształty, za pomocą szklanki. Do środku połóż farsz, sklej pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie. Po wyjęciu łyżką cedzakową, ułóż na talerzu tak, aby pierogi się nie dotykały. Pierogi podawaj z okrasą z cebuli.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?