Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby trudny

Holenderska kaczuszka

Holenderska kaczuszka

Tym razem jako danie zasadnicze polecamy pierś z kaczki w towarzystwie kaszy jęczmiennej, malin i fasoli szparagowej. Polecamy wypróbować to połączenie - jest niesamowite!

Składniki

  • 3 piersi z kaczki
  • 300g kaszy jęczmiennej
  • 250g fasoli szparagowej zielonej
  • 150g malin
  • olej do smażenia
  • 50g cukru
  • sok z 0,5 limonki
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku

Autor

Kaja Kilijanek

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Natnij skórę kaczki, nie przecinając mięsa. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw na ok. 20min. Połóż kaczkę od strony skóry na zimną patelnię. Smaż na małym ogniu, odlewając nadmiar wytopionego tłuszczu. Wysmaż według własnego uznania – najlepsze są medium. Sposoby smażenia mięsa zobacz: PORADY SZEFA KUCHNI

Krok 4

Ugotuj zieloną fasolę. Po odcedzeniu wyłóż na talerz. Połóż na niej pierś z kaczki, a obok kaszę.

Krok 5

Na karmelu usmaż maliny. Dodaj sok z limonki i duś przez ok. 10 min. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sito. Przypraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Podaj do gęsi.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?