Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby średni

Mięsiwo Gryfitów

Mięsiwo Gryfitów

Dobrze zrobiona karkówka zawsze jest dobrą potrawą, a w towarzystwie papryki, jabłka i chrzanu, po prostu „niebo w gębie”.  

Składniki

  • 300g karkówki
  • 1 cebula
  • 3 jabłka
  • 3 papryki czerwone
  • 75ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 400g ziemniaków
  • 100g masła
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 300g kapusty
  • czosnek
  • olej do smażenia

Autor

Beata Cyc

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Jabłka obierz i podziel na cząstki. Cebulę obierz i pokrój na piórka. Z papryki wyciągnij środki, pokrój w paski.

Krok 2

Karkówkę podziel na trzy porcje. Przypraw dzień wcześniej solą, pieprzem, czosnkiem. Przed smażeniem wyjmij mięso, aby uzyskało temperaturę pokojową. Karkówkę podsmaż na rozgrzanym oleju, a następnie na patelni podsmaż cebulę.

Krok 3

Podlej wodą i gotuj aż karkówka zmięknie (co jakiś czas podlewać wodą). Dodaj jabłka, gotuj do miękkości. Dodaj paprykę, gotuj do jej zmięknięcia. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sito. Dodaj śmietanki. Przypraw. Włóż karkówkę do sosu.

Krok 4

Ziemniaki obierz. Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć, dodaj masło i chrzan. Mieszaj do jednolitej konsystencji, przypraw.

Krok 5

Kapustę poszatkuj, podsmaż na maśle. Przypraw solą pieprzem i czosnkiem.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?