Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Coś z jeziora i lasu w cieście zamknięte

Coś z jeziora i lasu w cieście zamknięte

Pierogi znane są głównie w Polsce i u naszych wschodnich sąsiadów. U nas najpopularniejsze są pierogi z kapustą i grzybami oraz pierogi z jagodami. My dzisiaj proponujemy pierogi w całkiem nowej i rzadko spotykanej odsłonie. 

Składniki

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 100ml oleju
  • 0,5kg ryba jeziorna (najlepszy szczupak)
  • 150g pieczarek
  • 50g cebuli
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Aleksandra Chojnacka

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Usmaż rybę.

Krok 3

Usmaż pieczarki pokrojone w paski z cebulą. Ostudź i połącz z rybą. Przypraw. Wyrób farsz.   

Krok 4

Do przesianej mąki dodaj jaja i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Dodaj olej, wyrób do jednolitej konsystencji. Rozwałkuj, wykrawaj krążki o średnicy ok. 5cm. Nałóż farsz. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez ok.1 min. po wypłynięciu na wierzch.

Krok 5

Na oleju podsmaż cebulę, pokrojoną w kostkę. Polej pierogi.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?