Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Książęca gra w kulki, w wytrawno-słodkim towarzystwie

Książęca gra w kulki, w wytrawno-słodkim towarzystwie

Przepisy zostały przygotowane przez zwycięzców konkursu na ''Najlepszych Kuchmistrzów Grodu Warcisława'' z Gimnazjum w Okonku: Sara Jurkowska, Katarzyna Kuliś, Natalia Studniarz, Klaudia Karaś, Laura Karaś. Opiekun Beata Winiarska.  

Składniki

  • 200g mięsa mielonego
  • 100g soczewicy
  • 50g bułki tartej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki chrzanu
  • 50g mąki
  • cukier, sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku
  • 50g śmietana 12%
  • 300ml wywaru z włoszczyzny lub drobiowy
  • 100ml śmietanka 30 %

Autor

Opiekun

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Mięso mielone wraz z ugotowaną soczewicą wymieszaj i dopraw do smaku. Uformuj kuleczki z mięsa i soczewicy i obtaczaj je w bułce tartej.

Krok 3

Podsmaż na patelni. Po podsmażeniu zdejmij i ułóż na talerzu. Marchewkę i cebulę pokrój w małą kosteczkę. Pokrojone warzywa podsmaż na patelni. Gdy warzywa będę miękkie, dodaj czekoladę i nadal ogrzewaj na małym ogniu. Jeżeli sos jest za gęsty dodaj śmietanki 30%   

Krok 4

Mąkę rozmieszaj z zimnym, warzywnym wywarem, zagotowuj, dodaj chrzan, sól, kwasek cytrynowy lub ocet, cukier, całość zagotowuj. Połączyć z gęstą śmietaną. Wszystko ułóż na talerzu.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?