Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby trudny

Trochę słodyczy, trochę kwasu, ale nie z książęcego lasu

Trochę słodyczy, trochę kwasu, ale nie z książęcego lasu

Przepisy zostały przygotowane przez zwycięzców konkursu na ''Najlepszych Kuchmistrzów Grodu Warcisława'' z Gimnazjum w Okonku: Sara Jurkowska, Katarzyna Kuliś, Natalia Studniarz, Klaudia Karaś, Laura Karaś. Opiekun Beata Winiarska.  

Składniki

  • 2 sztuki kiwi
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 szklanka mąki
  • 2,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 galaretki
  • 1 banan
  • 1 burak
  • 100ml woda

Autor

Opiekun

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Białka jajek wybij do miski, żółtka do szklanki. Do białek dodaj cukier i ubij na sztywną pianę. Następnie połącz ubitą pianę z mąką, żółtkami i łyżeczką proszku do pieczenia. Dolej 1/3 szklanki wody i całość wymieszać. Przygotowane ciasto wlej do prostokątnej formy (40x25 cm) wyłożonej papierem posmarowanym tłuszczem (odrobina tłuszczu). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 20 minut. Upieczony biszkopt zostaw do ostygnięcia, a następnie zwilż go przegotowaną wodą z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny.

Krok 3

Kiwi obierz i pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj blenderem. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodaj serek homogenizowany i kiwi. Całość zmiksuj. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, schłodź i dodaj do kremu. Ponownie zmiksuj. 2 galaretki przygotowuj wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość wody o 100ml, aby galaretka po wystygnięciu była twarda. Dodaj serek homogenizowany, wymieszaj i odstaw do lodówki, aż zesztywnieję. Pozostałe galaretki przygotowuj jak wyżej i odstaw do lodówki.

Krok 4

Sporządź karmel, połóż banana pokrojonego w ćwiartki na patelni. Buraki zapiecz w folii aluminiowej w piekarniku, pokrój w plastry i skarmelizuj na osobnej patelni.

Krok 5

Biszkopt rozłóż na desce do krojenia i powykrawaj 9 okręgów. Z zastygniętej galaretki z serkiem homogenizowanym wykrój 2 okręgi. Przełóż torcik warstwami biszkoptu, galaretki i kremu. Całość udekoruj pokrojoną galaretką oraz ozdobną formą wykonanym z zastygniętego karmelu.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?