Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby łatwy

Zielona polewka o zdrowotnych właściwościach

Zielona polewka o zdrowotnych właściwościach

Zielony groszek, niepozorne warzywa o wielu zastosowaniach prozdrowotnych. Jedząc groszek odsuwamy od siebie chorobę Alzheimera, osteoporozę, udary, wylewy, zawały serca, anemię, miażdżycę, artretyzm, zaćmę i kurzą ślepotę. Obniża się także ryzyko wystąpienia nowotworów.

Składniki

  • 800ml wywaru drobiowego
  • 400g groszku
  • 200g ziemniaków
  • 100g marchewki
  • 100ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, świeży koperek do smaku

Autor

Daria Korzeniewska

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Do wrzącego wywaru dodaj umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ok. 15 minut.

Krok 3

Po ok. 15 minutach dodaj groszek. Gotuj do miękkości.

Krok 4

Całość zmiksuj.

Krok 5

Zahartuj śmietankę. Dodaj do zupy. Przypraw solą, pieprzem.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?