Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby łatwy

Polewka wzmacniająca odporność wojów

Polewka wzmacniająca odporność wojów

Kalafior należy do rodziny kapustowatych. Stanowi bogate źródło witaminy C, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tkanki kostnej i chrzęstnej. Co ciekawe, konsumując 100 g surowego kalafiora, dostarczamy naszemu organizmowi więcej kwasu askorbinowego (witaminy C) niż wynosi zalecane dzienne spożycie. Gotując kalafior, doprowadzamy do degradacji części witaminy C. Mimo to konsumując 100 g kalafiora, pokrywamy ponad połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Składniki

  • 900ml wywaru drobiowego
  • 300g kalafioru
  • 200g ziemniaków
  • 100ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, świeży koperek do smaku

Autor

Daria Korzeniewska

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Do wrzącego wywaru dodaj umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ok. 15 minut.

Krok 3

Po ok. 15 minutach dodaj kalafior pokrojony w różyczki. Gotuj do miękkości.

Krok 4

Zahartuj śmietankę. Dodaj do zupy.

Krok 5

Przypraw solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?