Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby łatwy

Zupa pomidorowa z miłości do gruszki

Zupa pomidorowa z miłości do gruszki

Dziś ciężko w to uwierzyć ale sympatyczne, czerwone warzywo uznawano kiedyś za... truciznę! A czy ktoś nie lubi pomidorów? Proponujemy włoskie „czerwone jabłko miłości” z „białą polską” gruszką.

Składniki

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 0,5 l wywaru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gruszki
  • 1/2 łyżeczki papryki chili
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • kilka listków bazylii.

Autor

Martyna Pawlak

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

W garnku podsmaż do zeszklenia posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj sól, pieprz, chili, suszony tymianek i pomidory z puszki.

Krok 3

Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 min, a następnie dodaj wywar i powoli gotuj. 

Krok 4

Obierz gruszki, pokrój i dorzuć do pomidorów razem z listkami bazylii. Gotuj kolejne 5 minut.

Krok 5

Zmiksuj wszystko na gładki krem i dodaj śmietanę. Podaj z bazylią, kleksem śmietany i ewentualnie plastrami gruszki.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?