Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Bulwiasta polewka z chrupiącym dodatkiem

Bulwiasta polewka z chrupiącym dodatkiem

Ziemniak jest wspaniałym warzywem – jemy go jako dodatek do dania lub właśnie w zupie.

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • ¼ selera korzeniowego
  • 2 duże ziemniaki
  • sól i pieprz
  • 1/2 litra wody
  • 2 gałązki tymianku
  • szczypiorek
  • czipsy ziemniaczane (porady szefa)
  • 1 ziemniak (długi)
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • olej

Autor

Paweł Andres

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

W garnku na oleju podsmaż por pokrojony w cienkie plasterki. Gdy por się zeszkli do garnka dodaj marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone na kawałki. Zalej wodą i zagotuj. Dodaj curry i smaż całość przez 5 minut, cały czas mieszając. Gotuj ok. 10 minut.

Krok 3

Dodaj do zupy ziemniaki pokrojone w małą kostkę oraz tymianek. Dopraw zupę pieprzem i solą. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut aż warzywa będą bardzo miękkie.

Krok 5

Całość zmiksuj. Przypraw.   

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?