Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby średni

Podroby na słodką nutę

Podroby na słodką nutę

Poznajcie kolejny przepis kuchni staropolskiej - wątróbkę z jabłkiem i sosem czekoladowym. 

Składniki

  • 300g wątróbki
  • 200ml mleka
  • 900g ziemniaków
  • 150g jabłka
  • 150g cebuli
  • 100g czekolady
  • 50ml śmietanki
  • 50g mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • olej do smażenia
  • majeranek

Autor

Paweł Andres

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Oczyść wątróbkę. Namocz na ok. 1h w 100ml mleka. Przypraw pieprzem. Obsyp mąką. Usmaż na rozgrzanej patelni. Posól.

Krok 3

Pokrój jabłka w cząstki, przypraw ziołami, majerankiem, solą i pieprzem. Usmaż. Usmaż cebulę, pokrojoną w piórka.

Krok 4

Rozpuść czekoladę, dodaj chrzan, paprykę ostrą, sól, pieprz, śmietankę.

Krok 5

Ugotuj ziemniaki, dodaj mleko i przypraw. Na koniec wszystko zmiksuj.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?