Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby średni

Drobiowe mięsiwo nadziane kiełbasą z wieprzka podane z warzywami

Drobiowe mięsiwo nadziane kiełbasą z wieprzka podane z warzywami

Wielkanoc kojarzy się nam z białą kiełbasą, drobiem i chrzanem, my połączyliśmy to wszystko w jednej potrawie.

Składniki

  • 300g piersi z kurczaka
  • 3 białe surowe kiełbasy
  • 1kg ziemniaków
  • 250ml wywaru drobiowego
  • 100g mąki
  • 150g chrzanu
  • 150g pora
  • 150g jabłka
  • 50g śmietany
  • sól, pieprz, czosnek do smaku

Autor

Karolina Wałachowska

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki. 

Krok 2

Oczyść pierś. Rozbij pierś, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem.

Krok 3

Ściągnij osłonkę z białej kiełbasy. Włóż nadzienie do środka, zwiń w rulon. Zawiń w folię aluminiową. Włóż do pieca na ok. 30 min. na 180oC.    

Krok 4

Do wywaru dodaj chrzan, zagotuj. Wymieszaj wodę z mąką. Dodaj do wywaru. Zagotuj, aż się zagęści, przypraw do smaku.

Krok 5

Pokrój por plastry, starkuj jabłko na grubych oczkach. Dodaj śmietanę, przypraw.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?