Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Krzepkie krokiety z mięsiwem w sosie koperkowym

Krzepkie krokiety z mięsiwem w sosie koperkowym

Obiad na naszym talerzu rozdziela ziemniaki od mięsa, ale czy na pewno warto?

Składniki

  • 300g ziemniaków
  • 100g mąki
  • 150g mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 100ml wywaru
  • sól, pieprz, koperek do smaku

Autor

Patryk Więcławski

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Ugotowane ziemniaki zmiksuj lub przepuść przez maszynkę.

Krok 3

Dodaj 2/3 jajka, mąkę, sól. Wyrób ciasto ziemniaczane.

Krok 4

Podziel na części po ok. 100g., nadziej masą mieloną (mięso mielone wymieszane z solą, pieprzem, 1/3 jaja, odstaw na ok. 20 min.).

Krok 5

Smaż na złoty kolor, podaj z sosem koperkowym (do wywaru daj koperek, z mąki i wody zrób zawiesinę, dodaj do wywaru, przypraw solą i pieprzem).

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?