Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Mintaj po staropolsku

Mintaj po staropolsku

Jest przepis z najstarszej toruńskiej książki kucharskiej z 1885 roku.

Składniki

  • 300g filetów mintaja (może być karp)
  • Ok. 100ml wywaru warzywnego/rybnego
  • Ok. 50 ml octu winnego
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 laska cynamonu
  • 20g miodu

Autor

Paulina Ofimcow

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Rybę przypraw solą, pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju/maśle.   

Krok 3

Dodaj wywar, ocet do ok. ½ wysokości ryby. Chwilę gotuj.

Krok 4

Dodaj zaparzone rodzynki, cynamon

Krok 5

Dodaj pierniki starkowane. Gotujemy pod przykryciem. Dodajemy sól, pieprz, miód, cynamon.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?