Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby trudny

Król w buraczanej świcie otoczony kaszą

Król w buraczanej świcie otoczony kaszą

Królik – dla wielu mięso nie do spożycia. My postaramy się nadać mu innego wymiaru smakowego i wizualnego.

Składniki

  • 3 płaty mięsa z królika lub z tylnych skoków
  • 50g buraka
  • 9 plastrów bekonu
  • 150g pieczarek
  • 50g cebuli
  • 9 ogórków konserwowych
  • 200g kaszy jaglanej
  • papryka ostra, sól, pieprz do smaku

Autor

Dorota Grill

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Na początku przygotuj farsz. Do usmażonej cebuli dodaj pieczarki. Przypraw na ostro i ostudź.   

Krok 3

Przypraw części królika. Do środka włóż farsz. Zawiń w folię aluminową. Piecz w temp 1800C przez ok. 30min.   

Krok 4

Ugotuj kaszę jaglaną na sypko (na 1 objętość kaszy - 2 objętości wody). Kiedy woda zostanie wchłonięta, wstaw do kąpieli wodnej, aż kasza zmięknie, następnie przypraw solą i pieprzem

Krok 5

Do wody dodaj buraczki i przyprawy. Gotuj do miękkości. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sito.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?