Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Śliwkowa polewka z toruńskim posmakiem

Śliwkowa polewka z toruńskim posmakiem

Jest to przepis z najstarszej toruńskiej książki kucharskiej z 1885 roku.

Składniki

  • 0,75kg śliwek
  • 0,2l czerwonego wytrawnego wina
  • 50g imbiru świeżego
  • 3 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 200ml miodu drahimskiego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 10g rodzynek
  • 100 g pierników Katarzynek
  • śmietana

Autor

Paulina Ofimcow

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Wino gotuj z cynamonem, anyżem, imbirem, goździkami i rodzynkami. Po ok. 15 minutach dodaj śliwki bez pestek i gotuj aż śliwki zaczną się rozpadać.   

Krok 3

Wyjmij cynamon, imbir i anyż.   

Krok 4

Całość zmiksuj i przetrzyj przez sito.   

Krok 5

Pierniki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Zupę podaj z kleksem śmietany i startymi piernikami.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?