Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Słodko – ostre smaki Książęcej Kuchmistrzyni

Słodko – ostre smaki Książęcej Kuchmistrzyni

Kasza pęczak kojarzy się najczęściej z karmą na ryby. I to jest duży błąd! Oprócz wartości prozdrowotnych pęczak jest bardzo smaczną kaszą zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • 1 szklanka suchej kaszy pęczak
  • sól do smaku
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek
  • tymianek i rozmaryn
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • ½ chili
  • 1 granat
  • 1 pomarańcza
  • 1 litra wody do ugotowania kaszy
  • pieprz do smaku  

Autor

Paulina Ofimcow

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Do gotującej się, osolonej wody wsyp kaszę i gotuj ok. 30 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i polej oliwą z oliwek, ostudź.   

Krok 3

Czosnek przeciśnij przez praskę lub rozgnieć go w moździerzu z dodatkiem soli i oliwy na pastę. Dodaj do kaszy i dokładnie wymieszaj. Dodaj tymianek, rozmaryn drobno poszatkowany.

Krok 4

Dodaj do kaszy sok z pomarańczy, kulki granata, tarty parmezan, na koniec pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojoną drobniej rukolę. Delikatnie mieszaj doprawiając jeszcze pieprzem i solą. Najlepiej podawaj w przezroczystych szklankach, układając warstwowo.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?