Kuchnia Księcia Warcisława
20 min 3 osoby łatwy

Kisiel na pohybel wschodnim wrogom

Kisiel na pohybel wschodnim wrogom

Jabłek jest w Polsce bardzo dużo. Zajmujemy pierwsze miejsce w Europie i trzecie na Świecie w produkcji jabłek. Można je jeść na surowo, gotowane, pieczone, smażone. Ja pokażę, jak domowym sposobem zrobić kisiel z tych cudownych owoców.  

Składniki

  • 700ml wody
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jabłka

Autor

Paulina Ofimcow

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Ugotuj jabłka w syropie cukrowym.

Krok 3

Zmiksuj.

Krok 4

Przetrzyj przez sito.

Krok 5

Zrób zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody. Dodaj zawiesinę do jabłek. Zagotuj, wyporcjuj, ostudź. Można podawać z kleksem śmietany.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?