Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Zupa szpinakowa z perdutem

Zupa szpinakowa z perdutem

Szpinak z jajkiem w formie zupy.

Składniki

  • 1l wody
  • 200g włoszczyzny (może być mrożona)
  • 200g szpinaku mrożonego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • 25g mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku

Autor

Anna Markanicz

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Do wrzącej wody z dodatkiem niewielkiej ilości masła dodaj włoszczyznę. Gotuj ok. 20 minut.

Krok 3

Do wywaru warzywnego dodaj szpinak. Całość gotuj ok. 30 minut.

Krok 4

Ściągnij garnek z palnika. Mąkę wymieszaj z wodą, tworząc zawiesinę.

Krok 5

Dodaj zawiesinę do zupy. Całość przypraw solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Garnek wstaw na palnik, gotuj na małym ogniu. Wybij jaja na talerzyk, wlej jaja do zupy gotuj przez 3-4minut. Wyjmij jaja, zupę wlej do talerzy, a na środek ułóż jaja (perduty).

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?