Kuchnia Księcia Warcisława
20 min 3 osoby łatwy

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

Omlet wcale nie musi być potrawą na śniadanie. My proponujemy go jako danie główne, które można uzupełnić surówką.

Składniki

  • 6 jaj
  • 2 łyżki mąki
  • 5 pieczarek
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Anna Markanicz

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Umyte pieczarki pokrój w plastry.

Krok 3

Usmaż pieczarki na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 4

Jajka wybij do miski. Dodaj mąkę, sól i pieprz, całość wymieszaj tworząc masę jajową.

Krok 5

Masę jajową wlej do smażonych pieczarek. Przykryj pokrywką, kiedy masa będzie częściowo ścięta omlet przerzuć na drugą stronę. Omlet wyjmij na talerz i zwiń. Jeżeli patelnia jest mała to wyjmij połowę pieczarek i wlej połowę masy na patelnię. Po usmażeniu na umytą patelnię wrzuć pozostałe pieczarki i wlej masę jajową. Postępuj tak samo jak z pierwszą partią.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?