Kuchnia Księcia Warcisława
30 min 3 osoby średni

Suflet z suską sehlońską

Suflet z suską sehlońską

Szybki, ale bardzo delikatny deser.

Składniki

  • 2 jaja
  • 2 śliwki suszone (suska sehlońska)
  • olej do smarowania
  • 1 łyżka cukru

Autor

Anna Markanicz

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Oddziel białka od żółtek.

Krok 3

Do żółtek dodaj pokrojone drobno śliwki i cukier. Całość wymieszaj.

Krok 4

Białka ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę cukru.

Krok 5

Wymieszaj pianę z żółtkami. Masę przelej do kokilek lub filiżanek nasmarowanych tłuszczem. Suflety piecz w temperaturze 160ºC przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z pieca podaj od razu do jedzenia, ponieważ suflet zacznie opadać.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?