Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby łatwy

Pierś kurczaka z bananem

Pierś kurczaka z bananem

Banan z kurczakiem – wspaniały obiad.

Składniki

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 2 banany
  • 100g włoszczyzny (może być mrożona)
  • 50g słonecznika łuskanego
  • 200ml bulionu warzywnego (porady)
  • 50ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, imbir do smaku

Autor

Filip Szymański

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Umyj filety z kurczaka. Odetnij resztki tłuszczu. Przypraw solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu połóż pierś z kurczaka. Smaż do momentu zmiany barwy.

Krok 3

Do kurczaka dodaj włoszczyznę. Smaż przez ok. 5 minut na małym ogniu.

Krok 4

Całość podlej bulionem. Gotuj przez ok. 20 minut, aż kurczak będzie ugotowany.

Krok 5

Dodaj banany pokrojone w plastry. Wyjmij filet z kurczaka. Pokrój w kostkę. Dodaj do sosu wraz ze słonecznikiem. Dodaj zahartowanej śmietanki. Przypraw do smaku. Podaj z ryżem.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?