Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Dyniowe placki z mąką owsianą

Dyniowe placki z mąką owsianą

Prawie jak ziemniaczane… Spróbujcie!

Składniki

  • 200g dyni
  • 1 jajko
  • 50g mąki owsianej
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Krzysztof Niewielski

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Obierz dynie ze skórki, przetnij na pół. Wybierz pestki (można je wysuszyć i zjeść lub zasiać). Pozostałą część dyni starkuj na drobnych oczkach.

Krok 3

Do starkowanej dyni dodaj jajko i mąkę. Całość wymieszaj.

Krok 4

Do masy dyniowej dodaj sok z cytryny oraz przyprawy. Całość wymieszaj.

Krok 5

Masę dyniową smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru z obu stron. Placki można podawać ze śmietaną i cukrem lub z sosami słonymi.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?