Kuchnia Księcia Warcisława
20 min 3 osoby łatwy

Słodka dynia

Słodka dynia

Pomarańczowe szaleństwo.

Składniki

  • 100g dyni piżmowej
  • skórka z 0,5 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Autor

Zuzanna Ruzik

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Obierz dynie ze skórki. Przetnij na pół. Wybierz pestki (można je wysuszyć i zjeść lub zasiać). Pozostałą część dyni pokrój w dużą kostkę. Całą kostkę przełóż do blaszki. Przykryj szczelnie i piecz w temperaturze ok. 180ºC przez 20 minut.

Krok 3

Umyj pomarańcze. Zetrzyj skórkę na małych oczkach.

Krok 4

Do upieczonej dyni dodaj skórkę z pomarańczy, sok z cytryny oraz miód.

Krok 5

Zmiksuj całą masę. Ostudź i podaj w filiżance z kleksem śmietany lub jogurtu.

 

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?