Kuchnia Księcia Warcisława
120 min 3 osoby średni

Ryżanka na wywarze jarskim

Ryżanka na wywarze jarskim

Ryżanka polecana jest szczególnie w diecie lekkostrawnej.

Składniki

  • 1l wywaru warzywnego
  • 200g włoszczyzny pokrojonej w paski (julienne)
  • 100g ryżu
  • 50g śmietanki
  • sól, pieprz do smaku.

Autor

Michał Borys

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki.

Krok 2

Do wrzącego wywaru dodaj włoszczyznę. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut.

Krok 3

Do wywaru z warzywami dodaj ryż. Gotuj do miękkości ryżu przez 20-30 minut.

Krok 5

Przypraw solą i pieprzem. W typowej diecie lekkostrawnej, ryżankę podajemy bez śmietanki i pieprzu.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?