Kuchnia Księcia Warcisława
30 min 3 osoby łatwy

Kisiel mleczny jabłkowo - waniliowy

Kisiel mleczny jabłkowo - waniliowy

„Budyń” o nietypowym smaku.

Składniki

  • 1 jabłka
  • 0,5 laski wanilii
  • 0,6l mleka
  • 50g cukru lub miodu
  • 20g mąki pszennej
  • 0,5 tabliczki czekolady

Autor

Klaudia Rusak

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Jabłka umyj i obierz ze skórki. Gniazdo nasienne usuń za pomocą małej łyżeczki lub noża.

Krok 3

Pocięte jabłka w cząstki, zetrzyj na grubych oczkach.

Krok 4

Wlej 2/3 ilości mleka do rondelka. Dodaj masło, cukier/miód, jabłka oraz pestki z wanilii. Gotuj do momentu zagotowania mleka. 

Krok 5

Pozostałą ilości mleka i mąki dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Otrzymaną zawiesinę dodaj do mleka z dodatkami, całość zagotuj. Kisiel przelej do naczyń. Podawaj ostudzony.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?