Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Staropolska zupa czekoladowa z gotowanymi bezami cytrynowymi

Staropolska zupa czekoladowa z gotowanymi bezami cytrynowymi

Przepis mający ponad 100 lat.

Składniki

  • 1l mleka
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 białko z jaj
  • 1 łyżeczka cukru
  • skórka z 0,5 połowy cytryny

Autor

Klaudia Rusak

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki

Krok 2

Do zimnego mleka dodaj połamaną lub tarkowaną czekoladę. Wstaw na palnik. Gotuj do momentu rozpuszczenia czekolady.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier.

Krok 4

Do ubitej piany dodaj skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj.

Krok 5

Wstaw zupę czekoladową na palnik – na mały ogień. Metalową łyżka nabieraj małe porcje piany z białek i wkładaj do gotującej się zupy. Zdejmij z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw na ok. 10 minut. Wyjmij bezy. Wlej zupę do talerza, na wierzch połóż bezy.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?