Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Gulasz z łopatki z ryżem

Gulasz z łopatki z ryżem

Polski, smaczny obiad.

Składniki

  • 300g łopatki
  • 200g włoszczyzny w słupkach
  • 300ml wywaru lub wody
  • 150g ryżu
  • olej do smażenia.
  • sól, kolendra mielona, pieprz do smaku.

Autor

Michał Borys

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki

Krok 2

Łopatkę umyj, osusz. Pokrój w dużą kostkę.

Krok 3

Na rozgrzany olej połóż mięsa. Smaż ok. 10 minut z każdej strony.

Krok 4

Mięso przypraw. Dodaj włoszczyznę. Duś razem ok. 15 minut. Całość zalej wywarem. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa – ok. 30 minut.

Krok 5

Ugotuj ryż na sypko. Ryż podaj do gulaszu. Bardzo dobry dodatkiem jest ogórek konserwowy lub kiszony oraz sałatka z buraków.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?