Kuchnia Księcia Warcisława
30 min 3 osoby łatwy

Creme brulee

Creme brulee

Creme brulee– delikatny deser, który można porównać do budyniu bez mąki.

Składniki

  • 2 żółtka
  • 200ml śmietanki 30%
  • 0,5 laski wanilii
  • 3 łyżki cukru

Autor

Klaudia Rusak

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Wlej śmietankę do garnka. Przetnij wanilię na pół, wyjmij pestki i je dodaj do śmietanki. Do śmietanki dodaj 2 łyżki cukru. Całość zagotuj. Ostudź. Przelej przez sito.

Krok 3

Umyj jajka. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z cukrem, tak aby ich nie napowietrzyć. Białka możesz użyć do zrobienia bezów.

Krok 4

Do żółtek dodaj stopniowo ostudzoną śmietankę, cały czas mieszając.

Krok 5

Przelej mieszankę do kokilek lub innych naczyń odpornych na wysoką temperaturę. Naczynia z mieszanką włóż do pieca. Piecz przez ok. 30 – 40minut w temperaturze 110ºC. Ostudź, włóż do lodówki na ok. 3-4 godziny, a masa zestaliła się. Przed spożyciem posyp cukrem i karmelizuj go palnikiem, aby powstała warstwa karmelu (można jeść bez karmelu).

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?