Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Zupa truskawkowa

Zupa truskawkowa

Wspaniała, pyszna i lekka zupa truskawkowa z pełnoziarnistym makaronem.

Składniki

  • 0,5kg truskawek,
  • 1l wody,
  • 3 łyżki cukru lub miodu,
  • 50ml śmietanki 30%,
  • 100g makaronu razowego.

Autor

Natalia Studniarz

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Do gotującej wody dodaj cukier. Gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru.

Krok 3

Do wody z cukrem (syropu) dodaj połowę umytych truskawki bez szypułek. Gotuj ok. 15minut. Odstaw na ok. 30 minut. Dodaj kolejną partię truskawek gotuj ok. 15 minut.

Krok 4

 Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedź. Wyłóż na talerz.

Krok 5

Do zupy dodaj zahartowanej śmietanki (można podawać bez śmietanki). Wlej zupę do talerz z makaronem.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?