Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby trudny

Schab na słodko

Schab na słodko

Mięso na słodko - wspaniałe połączenie. Zachęcamy do wypróbowania, danie idealne na niedzielny obiad lecz nie tylko.

Składniki

  • 300g schabu,
  • 50g rodzynek,
  • 50g cukru,
  • 50ml śmietanki 30%,
  • 150ml wywaru jarzynowego,
  • 900 g ziemniaków,
  • 200g pomidora lub ogórka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Autor

Klaudia Rusak

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Przypraw schab solą, pieprzem. Odstaw na ok. 20 minut, aby smaki przeszły do mięsa.

Krok 3

Umyte pomidory lub ogórki pokrój w cząstki lub paski.

Krok 4

Ugotuj ziemniaki od wrzącej, osolonej wody.

Krok 5

Usmaż schab. Jak będzie miękki ściągnij i nasyp cukier (zrób karmel). Dodaj wywar. Gotuj do momentu rozpuszczenia się karmelu. Dodaj rodzynki. Całość gotuj przez ok. 5 minut.  Dodaj zahartowanej śmietanki. Przypraw solą i pieprzem. Sos podaj ze schabem, ziemniakami oraz ogórkiem lub pomidorem.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?