Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby średni

Kurczak w pomarańczy

Kurczak w pomarańczy

Smacznie, pysznie i orzeźwiająco.

Składniki

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 900 g ziemniaków,
  • sok z 2 pomarańczy,
  • 200g pomidora lub ogórka,
  • ól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Autor

Natalia Studniarz

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Z umytych pomarańczy wyciśnij sok.

Krok 3

Umyj pierś z kurczaka, przypraw solą i pieprzem. Całość zalej sokiem z pomarańczy. Odstaw na ok. 45 minut, aby smaki się połączyły. Po tym czasie usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Można podlać sokiem z marynaty i dusić przez ok. 30 minut pod przykryciem.

Krok 4

Do wrzącej, osolonej wody włóż ziemniaki i gotuj je do miękkości. Podaj z koperkiem.

Krok 5

Umyty pomidor lub ogórek pokrój w cząstki. Podaj do piersi z kurczaka i ziemniaków.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?