Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Panierowane udko bez kości

Panierowane udko bez kości

Codzienny, super prosty obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 3 udka bez kości
  • 300g frytek
  • 300g surówki z fasoli lub kapusty czerwonej
  • 1 jajo
  • 150g bułki tartej
  • 100g mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Autor

Joanna Klimek

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Umyte mięso z udek rozbij do grubości ok. 0,5cm.

Krok 3

Mięso przypraw solą i pieprzem. Przygotuj panierkę dwustopniową – mąka, jajko przyprawione solą i pieprzem oraz bułkę tartą. Mięso obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.

Krok 4

Usmaż kotleta na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby odciekł z nadmiaru tłuszczu.

Krok 5

Frytki przygotuj zgodnie z zaleceniem producenta – najlepsze są z piekarnika. Podaj je do kotleta i surówki.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?