Kuchnia Księcia Warcisława
20 min 3 osoby łatwy

Kulki z soku

Kulki z soku

Kuchnia molekularna dla wielu osób kojarzy się dymem, czy dużą ilością chemii. Jednym z podstawowych produktów jest agar, który służy podobnie jak żelatyna do zagęszczania, tylko pochodzi z wodorostów.

Składniki

  • 250ml soku pomarańczowego (może być inny)
  • 4g agaru
  • 300ml oleju

Sprzęt:

  • strzykawka lub pojemnik z cienkim dzióbkiem
  • miska

Autor

Marta Piszcz

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Do miski wlej olej i włóż go do lodówki lub zamrażarki na ok. 3 godziny. Sok wlej do garnka dodaj 1 łyżeczkę agaru.

Krok 3

Całość zagotuj cały czas mieszając. Kiedy sok zagotujesz ściągnij z ognia i chwilę ostudź.

Krok 4

Nabierz sok z agarem do strzykawki i stopniowo wylewaj do zimnego oleju. Sok z agarem po zderzeniu się z zimnym olejem momentalnie zastyga. Im więcej wylejesz to kuleczki będą większe.

Krok 5

Wyciągnij kuleczki łyżką cedzakową i opłucz je wodą. Jeżeli olej stanie się zbyt gorący to włóż go do lodówki lub zamrażarki.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?