Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa

Cytryna do zupy zamiast do herbaty – pyszne zaskoczenie!

Składniki

  • 1l wywaru
  • 5 łyżek ryżu
  • 1 duża cytryna
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 żółtka
  • 0,5 szkl. śmietanki 30%
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Autor

Mariusz Wójtowicz

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Do wrzącego wywaru dodaj ryż. Ugotuj go do miękkości.

Krok 3

Umytą cytrynę obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i dodaj do wywaru z ryżem. Gotuj ok. 20 minut.

Krok 4

Śmietankę wymieszaj z żółtkami oraz sokiem z cytryny. Całość zahartuj gorącą zupą. Dodaj śmietankę stopniowo do zupy, cały czas ją mieszając.

Krok 5

Przypraw do smaku solą, pieprzem (może być pieprz biały lub pieprz cytrynowy) oraz cukrem.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?