Kuchnia Księcia Warcisława
15 min 3 osoby łatwy

Staropolski śledź

Staropolski śledź

Może i będzie to zaskoczenie, ale to są smaki typowe dla kuchni staropolskiej.

Składniki

  • 150 g śledzia
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pieprz, cukier, sól do smaku
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów

Autor

Magdalena Bihun

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Pokrój namoczonego śledzia w romby.

Krok 3

Do oleju dodaj imbir, cynamon. Przypraw solą, pieprzem i cukrem

Krok 4

Zaparz rodzynki.

Krok 5

Upraż migdały. Rodzynki i migdały dodaj do oleju z przyprawami. Dodaj śledzia i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (zalecane 8 godzin).

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?