Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby trudny

Pierś z kurczaka faszerowana zielenią

Pierś z kurczaka faszerowana zielenią

Pierś z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku i fety - przepyszne danie, które idealnie nadaje się na uroczysty, świąteczny obiad.

Składniki

  • 300g piersi z kurczaka
  • 50g sera fety
  • 50g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 900g ziemniaków
  • 25g musztardy
  • 100g masła
  • 150g mixu sałat
  • 50g pomidorki koktajlowe

Autor

Małgorzata Koń

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Na 20g masła usmaż szpinak i dodaj fetę. Można dodać drobno pokrojony czosnek. Smaż przez ok. 5 minut, przypraw do smaku.

Krok 3

Oczyszczoną z tłuszczu i błon pierś, natnij na środku. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 4

W środek nacięcia włóż farsz, zepnij nacięcie wykałaczkami. Zasmaż pierś na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Wyłóż pierś na blaszkę i piecz przez ok. 20 minut w 180ºC. Wyjmij wykałaczki.

Krok 5

Umyte, obrane ziemniaki, ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Po odcedzeniu i odparowaniu wody, dodaj musztardę i masło. Wyrób puree. Podaj z upieczoną wcześniej piersią i bukietem warzyw.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?